Popüler Video Konferans Programları: Microsoft Teams, Zoom ve Google Meet

 Mustafa Sünger 
(E-Öğrenme Ürün ve Sistemleri Uzmanı)
  04 Mayıs 2021
Popüler Video Konferans Programları: Microsoft Teams, Zoom ve Google Meet

Koronavirüs pandemisinin bir sonucu olarak sosyal mesafe önlemleri ve buna bağlı olarak da uzaktan çalışma modeli artarak devam ediyor. Bunun sonucunda da eğitimlerde ve çeşitli toplantılarda video konferans programlarının ve diğer iş araçlarının kullanımının sıklığı rekor seviyelere ulaşmış durumda (Hughes, 2020)[1].

2021 Mart ayındaki bir yayına göre dünyada en çok kullanılan video konferans programlarının dağılımı aşağıdaki gibidir[2][3]:

Yukarıdaki haritayı incelediğimizde, ülkemizde ve dünya genelinde Microsoft Teams ve Zoom’un kullanım oranı olarak başı çektiğini görüyoruz. Üçüncü sırada ise Google firmasının hazırladığı, rakipleriyle arasında büyük bir fark olan Google Meet var. Bu üç video konferans programının ücretsiz versiyonlarına dair genel özellikler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Microsoft Teams, Microsoft 365 ile entegre de çalışabilen, arka plan ekleme özelliğinden canlı yayınlara kadar birçok fonksiyonu içinde bulunduran bir program olarak en çok kullanılan video konferans programlarından biridir. Toplantıların kaydedilebilmesi özelliğiyle de öne çıkmaktadır. Özellikle Avrupa, Orta Asya ve Afrika pazarını domine etmektedir.

Pandeminin diğer bir yükselen yıldızı ise, kolay kullanımı ve eğlenceli görsel efektleriyle Zoom olmuştur. Özellikle Kuzey ve Güney Amerika ve eski Sovyet Cumhuriyetleri pazarında lider olan Zoom, 2020’nin ilk yarısında bir önceki yıla göre yaklaşık %3.300 artışla 185,7 milyon dolar net kar bildirmiştir[4].

Dünyanın teknoloji liderlerinden Google firması da video konferans programı olan Google Meet ile sıralamadaki yerini almıştır. İlgili program incelendiğinde toplantı kaydetme özelliğinin olmaması ve sunumlara gömülü videoların seslerinin paylaşılamaması, rakiplerine göre bu programın geriye düşmesine neden olmuştur. Buna rağmen Google ürünlerinin yaygın kullanımının da etkisiyle özellikle bazı Avrupa ülkeleri, Hindistan ve uzak doğudaki bazı pazarların lideri konumundadır.

İster eğitim, ister toplantı, isterse sosyalleşme amacıyla kullanılsın, herhangi bir video konferans programını tercih ederken kendi kullanım rahatlığınıza ve amacınıza ne kadar hizmet ettiğine bakmalısınız. Unutmayın ki bu programlar sizi hedeflerinize götürmede kullandığınız önemli araçlardır.

Mustafa Sünger

Kızılay Akademi E-Öğrenme Ürün ve Sistemleri Uzmanı

Kaynakça:

  1. Hughes, O. (2020, May 4). Zoom vs Microsoft Teams vs Google Meet: How do they compare? https://www.techrepublic.com/article/zoom-vs-microsoft-teams-vs-google-meet-how-do-they-compare/. (↑ Atıflar 1)
  2. Brandl, R. (2021, March 24). Video Call Victories: map reveals the most popular video conferencing platforms worldwide. EmailToolTester.com. https://www.emailtooltester.com/en/blog/video-conferencing-market-share/. (↑ Atıflar 2)
  3. (n.d.). Top Video Call Platforms Raw Data – EmailToolTester. Google Sheets. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Zl2rlNCVTm0m_kX9_zQCc45xFOF1MS7Xzfyh7XGFOmk/edit#gid=0. (↑ Atıflar 3)
  4. He, L. (2020, September 1). Zoom profit skyrockets 3,300% on remote work trend. CNN. https://edition.cnn.com/2020/09/01/tech/zoom-profits/index.html. (↑ Atıflar 4)
© 2025 https://kizilayakademi.org.tr • Tüm hakları saklıdır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha fazla bilgi
Yükleniyor...
Skip to content